Hur ska jag hinna skriva?

Du drömmer om att bli författare. Du är inte ensam. Men för att drömmen ska besannas måste du skriva boken. Svenska förlag nappar ytterst sällan på en synopsis – en skiss – eller en idé, om du inte redan är en kändis med potential att sälja alldeles oavsett. Du behöver alltså skriva ett helt manus ända till punkt.

Men om man jobbar heltid och har familj?

Ekvationen är inte lätt. Tricket är att hitta den tid som går att gräva ut. Kanske dra ner på teve-tittandet? Eller tiden du lägger på sociala media eller annat som, om du ska vara helt ärlig, inte har alls samma prioritet som att bli klar med din första roman. Fundera på hur dina dagar ser ut, vad de innehåller och om det finns saker som du kan stryka ur din kalender. Skippa bara inte gymmet.

Om jag inte känner mig inspirerad?

Den trista sanningen är att du inte varken kan eller hinner vänta på att inspirationen ska ramla över dig. Du måste utnyttja den tid du har för att skriva. Så sätt dig ner, skriv även om du inte känner någon som helst lust. Det kan bli alldeles fantastiskt ändå. Eller så blir det inte det. Men ju mer du övar dig på att faktiskt utnyttja din tid och skriva, desto oftare kommer du att upptäcka att inspirationen infinner sig, bara för att du faktiskt skriver.

Jag har ofta tvingat mina skrivarelever att göra 10-minuters-övningen. Övningen går ut på att alla tar papper och penna och börjar skriva samtidigt och sen skriver i tio minuter utan att lyfta pennan eller börja fundera. De flesta är ganska skeptiska men blir nästan alltid positivt överraskade av resultatet. Dels att det blir en text, att den ofta är både rolig och bra men framför allt, att det går att skriva oavsett om man har en idé eller känner inspirationen flöda.

Även korta stunder blir till slut många timmar

En av mina tidigare skrivarelever var väldigt frustrerad över att hon inte hittade tid till sitt skrivande. Hon jobbade heltid, hade ett hushåll att ta hand om och var ofta barnvakt åt sina barnbarn. När vi resonerat en stund kom vi fram till att hon satt en god stund på en färja på väg till och från jobbet varje dag. Varför inte utnyttja den stunden?

Hon skaffade en padda och gjorde som jag föreslog och vips började manuset ta form. Trots att hon själv hela tiden varit övertygad om att den halvtimmen som det handlade om, inte skulle räcka för att få ner mer än några meningar eller gå åt till att värma upp och komma tillbaka in i berättelsen.

Gå upp en timme tidigare

Låter inte så kul men det var så min författarkollega Viveca Steen hittade tiden att förverkliga sin författardröm. När resten av familjen fortfarande sov, gick hon upp och skrev, varje morgon innan hon gick till arbetet. Resultatet blev ganska bra. 😉

Ta ledigt och åk bort

Men sitt inte bara vid poolen och doppa tårna utan fokusera på det du tog ledigt för. Att skriva. Och kläm ur dig så mycket du bara klarar under säg en veckas tid. Kanske på en plats där inte internet är så tillgängligt?

Goda råd

  • Skriv dagligen
  • Ge ditt skrivande utrymme
  • Sätt upp mål. En deadline för när manuset ska vara klart och bryt ner det till antalet sidor eller ord du behöver skriva varje dag för att uppnå det.
  • Om du menar allvar med din författardröm, anta en professionell attityd till ditt skrivande. Visa för din omgivning att du satsar seriöst. Det här är inte bara någon fånig trend du hoppat på utan blodigt allvar.
  • Se till att du skriver på din skrivtid. Och inte gör en massa annat, som att läsa dina mejl eller kolla Instagram. Okej?

Så vad väntar du på? Om inte du skriver så gör någon annan det!

Happy writing folks.

Ingrid