Avundsjuk, jag är så avundsjuk …

Bilden lånad ur Marie Tillmans bok ”Tänk positivt annars kan du dö.”

Avund är en av dödssynderna. Ändå drabbas vi alla av den, även om vi försöker att hålla den borta, mota den i dörren med vårt förstånd, det där vi redan vet. Både som blivande författare och redan etablerad, griper den tag i oss när vi minst vill det. Självförtroendet brakar rakt ner i golvet, bildar en våt geggig fläck som inte går att ens torka upp.

Jag är värdelös

Huvudet sjunker ner, blicken fortfarande klistrad mot skärmen där våra nya pigga konkurrenter just blivit antagna som debutanter på STORA förlaget och tillsammans med de redan JÄTTESTORA författarna som sålt miljoners miljarders böcker, tågar tillsammans mot solnedgången med ett glas bubbel i ena näven och en ny rykande het bok i den andra.

Och kvar på den steniga stranden sitter du med datorskärmen framför nosen. Utan någon ny färdig bok, utan något förlag, utan agent, utan någonting alls … Inte ens en vettig inkomst att betala hyran med eftersom du satsat allt på ditt skrivande under en tjänstledighet. Du känner dig värdelös, talanglös, dum, ertappad, liten och ensam …

För någonstans därinne visste du att du inte skulle klara det här. Att du skulle bli avslöjad som den amatör du är. Alla andra är bättre, snyggare, gladare, trevligare, fräschare, mera glamourösa, rikare, mera kända, framgångsrika … Lika bra att kasta in handduken och erkänna att det inte gick, att allt bara var en dröm, en villfarelse, ett bloss. Hur kunde jag ens tänka tanken att jag …

Din släktings gnälliga stämma ekar i ditt huvud. ”Det där gåååår iiinte …”

Alla andra är bättre

Sociala media kan vara förödande. Facebook-depression och Instagram-ångest är realiteter. Och det beror på att alla vi som hänger där och kämpar för att försöka synas, att inte glömmas bort, att marknadsföra oss, påminna om vår existens, sälja in våra böcker och tala om hur entusiastiska vi är inför framtiden, friserar sanningen. För att trösta oss själva, försöka tänka positivt. För vem vill hänga med en gnällspik?

Alla andra kan verka så framgångsrika, så lyckliga och glida fram på en räkmacka. Men så är det givetvis inte. Och det vet vi. Alla har sina tvivel, sina stunder av ångest och uselt självförtroende. Alla som skapar sliter hårt för att nå sina mål. I alla fall de allra flesta 😉

Motgångar är inte ett betyg

Motgångar kommer och går. Det kan handla om timing, om tur eller otur, felaktiga val av samarbetspartners eller rådgivare, om att inte våga eller att sätta så höga krav på sig själv att man aldrig kommer i mål. Eller att helt enkelt prokrastinera in i det längsta för att slippa visa upp sitt alster och få sin dom. Ett banalt nej tack, även om det nejet är inlindat i helt begripliga resonemang om varför, kan sluta med att du ändå bara har hört ett nej och inget annat.

Det handlar om affärer

Alla förlag har redan en rad författare som ska tas om hand, vars nya alster ska redigeras, slås in i omslag, marknadsföras och planeras in på mässor. Varje ny satsning är en stor ekonomisk risk för ett förlag. Det finns ytterligt liten plats för nya stjärnskott och det skottet måste dessutom vara det rätta, det som står på önskelistan, som kan fylla det där hålet i utgivningen. Så även om du skrivit den mest glimrande fantasyfiction-romance-diskbänksrealismen-i-Botkyrka som världen skådat så hjälper det inte ifall det står NyMillenium-goes-noir-Österlen på önskelistan.

Ett nej eller ett inte just nu, betyder inte – ”du suger och din bok ännu mer.”

Och nej, jag ska inte dra alla de där skrönorna om hur många gånger Rowlings blev refuserad och ”se hur det gick”. Jag vet att det inte hjälper. Men lär er att skilja på ett nej tack och värdet på ert skapande. För det är inte samma sak. Hör vad jag säger.

Happy writing

Ingrid

Jag har arbetat som lektör och coach i dramaturgi och historiebyggnad i ett flertal år genom Storydoktors och är självklart medlem i Lektörsförbundet. Flera av mina ”patienter” har blivit publicerade. Vill du anlita mig? Kontakta mig på ingrid@ingridelfberg.se eller på Facebook. Jag har också publicerat hittills fem thrillers.