Behöver författare en hemsida?

Det pratas väldigt mycket om sociala media, om Instagram, Pinterest, LinkedIn och Facebook. Där ska författare hänga. Men hur är det med hemsidorna? Behöver en författare en hemsida? Jag har en själv som berättar både om mig och mina böcker men också om mina övriga tjänster eftersom jag är egen företagare numera. Kan te sig aningen förvirrande. Jag inser det. Dessutom är min nuvarande hemsida ganska gammal och har varit med ett gäng år. Dags att göra en renovering. Så hur gör man?

 

Många författare har ingen hemsida alls

När jag letar efter inspiration så inser jag att det är väldigt många författare, också välkända och bästsäljande, som helt saknar hemsida. Hur tänkte de? Att det inte behövs? Att deras böcker säljer via förlagen och agenterna? Eller att det räcker med att de finns på Wikipedia. Fast där finns inte alla heller. Eller inte funnits tid eller resurser.

När jag googlar får jag upp allt från artiklar till just Wikipedia till Instagram och mina kollegors förlags hemsidor. Googlar jag på mig själv så är det hemsidan som kommer överst vilket gör att där kan jag samla all information om mig och mina böcker plus nyheter och evenemang på samma ställe. Vilket jag tycker är bra och förenklar. Men jag kanske är ute och cyklar?

Är det Insta som gäller?

Instagram och andra sociala media dominerar allt mer. Blogg är det inte många som efterfrågar. Möjligen vlog via YouTube. Eller semirörligt eller rörligt via Instastories eller Stories på Facebook. Men fortfarande är frågan, hur hittar våra läsare oss författare och den information de söker? Om böckerna, om events, oss som personer och hur man kommer i kontakt eller hittar böckerna. Och så klart recensioner.

Kan det vara så att min ambition att bygga om och renovera min gamla hemsida är bortkastad tid och energi?

Vad ska en bra författar-hemsida innehålla?

Bra fråga. Jag har funderat på det ett antal dagar nu. Jag har hittat både usla och väldigt bra, enkla och ändå matiga författarsidor. Men även om jag gillar de kan det vara så att ni inte gör det. Därför skulle jag vilja höra era åsikter. Ska en författare ha en hemsida? Eller räcker det med ett flöde på Insta eller Facebook? Om det inte räcker, vad ska då en bra författar-hemsida innehålla? Vad vill ni hitta där? Vad vill ni inte hitta där?

Jag uppskattar all input jag kan få. Innan jag lägger ner mer arbete på att bygga upp och renovera min gamla kära hemsida. Så, hit me!

 

Happy writing

Ingrid

Jag har arbetat som lektör och coach i dramaturgi och historiebyggnad i ett flertal år genom Storydoktors och är självklart medlem i Lektörsförbundet. Flera av mina ”patienter” har blivit publicerade. Jag har också tidigare undervisat på Skrivarakademin i Göteborg. Jag har publicerat hittills fem thrillers i Göteborgsmiljö.

Vill du anlita mig? Kontakta mig på ingrid@ingridelfberg.se eller på Facebook.