Författare

Lilla dockan

blir du genom att skriva. Allt från artiklar till noveller, hela romaner, dikter eller dagböcker. Om romanen känns oöverstiglig, skriv kortare. Noveller är ingen dum början.

Om du vill nå ut till en större läsekrets är det bäst att bli publicerad på ett förlag. På förlagens hemsidor finns oftast information om vilken typ av litteratur dom ger ut och på vilket sätt dom vill bli kontaktade eller få in nya manus. Många förlag tar bara emot nya manus under vissa perioder på året. Dom flesta vill ha ditt manus utskrivet på papper med god läsbarhet. Skriv gärna ett personligt brev där du berättar om ditt skrivande och om vad manuset handlar om.

Refuserad

När du blir refuserad, vilket du kommer att bli, är det bara ett nej tack just då. Dom större förlagen har en rad författare och många titlar varje år och därmed liten plats för debutanter. Dina chanser är aningen större hos dom små förlagen men dom har å andra sidan mindre marknadsförings muskler. Klickar det inte med något förlag kan du välja att ge ut dina böcker själv. Det finns sidor på nätet där dina läsare kan beställa boken direkt eller som ebok. Det finns också förlag som säljer sina tjänster i sin helhet eller i bitar. Eller så är du så modig att du startar ett eget förlag.

Har du tur och får respons på ditt manus ska du ta emot råden. Även om dom svider. Dom är värda sin vikt i guld. Blir du antagen ska du fundera över vilken sorts avtal du ska skriva med förlaget. Författarförbunden har bra information om vad man ska tänka på.

Antagen

Ett antaget manus innebär inte att ditt skrivande är färdigt. För det mesta krävs att det du skrivit redigeras om ett antal gånger i samarbete med en redaktör innan det kan korrekturläsas och formges. Processen från manus till utgiven bok tar ganska lång tid, ofta uppemot ett år. Och det är inte bara själva arbetet med manuset och omslaget som tar tid, utan även införsäljningen till bokhandel och var i förlagets utgivningscykel som boken passar in.

Låter det krångligt? Inte så värst. Men, du måste vara beredd på att det tar tid, mycket tid. Att bli författare prövar tålamodet. Men den dagen du håller din bok i handen är värd allt det. Tro mig!