Publicering är målet

Mina böcker

Min första bok som pocket

Skicka in ditt manus utskrivet eller som fil, på dubbelt radavstånd. Skriv namn och kontaktuppgifter på det. Sidnumrera det så att den som ska läsa inte blir galen ifall manusbunten ramlar i golvet och ange gärna hur många tecken det är. Du kan med fördel skicka ditt manus till flera förlag samtidigt. Skicka gärna med ett personligt brev som beskriver vad boken handlar om. Seriösa förlag bekräftar att ditt manus kommit med ett brev. Sedan kan det dröja tre månader eller mer innan du hör något.

Många förlag använder sig av lektörer som får lådvis med manus varje vecka. Dom sorteras och intressanta manus flaggas upp för mera noggrann läsning. Ungefär 97 – 99 % av alla inkomna manus refuseras. Bokförlagen har redan många författare som regelbundet ger ut böcker och långa utgivningslistor med liten plats för debutanter.

Det finns två sorters traditionella avtal

som du kan skriva med ett förlag. Det traditionella är royaltyavtalet där författaren får en procent av priset mot bokhandeln för en inbunden bok, vilket brukar vara ungefär hälften av utpriset. På det ska författaren betala skatt och sociala avgifter. Garantihonoraret motsvarar ungefär hälften av en första upplaga som brukar omfatta mellan 1500 och 2000 exemplar. I runda slängar kan man säga att din första bok kommer att ge dig ungefär 30 000 kronor som du ska betala både skatt och sociala på. För pocket är ersättningen ungefär 4 – 5 kronor per bok och även här ska du betala skatt och sociala på den ersättningen. Räkna inte på timpenningen, för då blir du deprimerad.

Det andra vanliga avtalet är ett vinstdelningsavtal, där du och förlaget delar på det som blir vinst, enligt ett ganska detaljerat avtal.

Sen finns det hybridförlag där du själv investerar eller lånar ut egna pengar för tryck, distribution och marknadsföring men sen får ut en större procentsats av vinsten när boken nått break-even. Eller så ger du ut boken själv. Men då måste du själv göra allt som ett förlag annars gör åt dig.

Utgivningen av ljudböcker, pocket och eböcker

ligger idag ofta på egna förlag som då köper rättigheterna till din bok. Om inte ditt förlag också har dom tjänsterna.

Den digitala bokmarknaden kommer kanske inte med stormsteg men förr eller senare och det finns ett antal olika format och plattformar, som läsplattor och mobiler med större skärmar. E-böcker finns också att låna på biblioteken. När dina böcker lånas ut på biblioteken får du en liten ersättning, en slags royalty. Den får du när din bok lånats ut mer än 2000 gånger och är knappt en krona per utlåning.

Agent?

En agent arbetar främst med utgivningen av dina böcker i utlandet men kan också arbeta med olika typer av media i ditt hemland. Agenten kan också förhandla med dina förlag så att du själv slipper kohandla om dina böcker. Och kanske landa det där filmavtalet du drömmer om.

Rättigheterna till din bok köps av dom utländska förlagen som sen själva översätter och formger boken för sin marknad. Men många förlag arbetar också själva med utgivningen utomlands och dom stora förlagen har egna agenter.

Trender

Bokmarknaden är allt mera trendkänslig och vinstfokuserad och även för nordiska författare, allt mera global. Det innebär att fler författare kan leva på sitt författarskap. Men det innebär också att det är lättare för en kändis att bli utgiven och att cowriters och så kallade spökskrivare blir vanligare. Och att böckers livslängd blir allt kortare.

När boken är klar börjar jobbet

När förlaget ringer och säger att du är det bästa som hänt på år och dag, så börjar en fas av redigering och bearbetning av manuset. Därefter ska det korrekturläsas så att inga fadäser slinker med. Var noga med fakta. Och googla gärna på namn på dina karaktärer och fakta som musik och mat eller annat du tar med. Det är pinsamt med såna fel i en färdig bok. Och du vill ju att läsaren ska fokusera på din historia, inte haka upp sig på felaktigheter.

Det är en tuff verklighet med mycket arbete och väldigt lite pengar. Dom allra flesta författare får betrakta sitt skrivande som en hobby. Men nu skriver vi ju inte för att blir rika, utan för att det är så grymt roligt!