Hur kommer jag igång?

Skrivverktygen

Börja skriva

Vi börjar med dig själv. Brinner du för historien? Kommer du att orka leva med den ett bra tag? Är det en roman du planerar att skriva så måste du ha klart för dig att det kommer att ta tid. Svarar du ja så är det gott så långt.

Fråga dig sen, varför vill du berätta den här historien? Bär din historia? Vad är det du vill förmedla till den som läser? Vad är det i just den här historien som kommer att fånga dina läsare, beröra dom, sitta kvar efteråt?

En utmärkt övning som jag själv haft nytta av är att skriva en baksidestext till din kommande bok. Försök att med korta meningar dramatiskt och lockande beskriva vad det är som jag ska få läsa om jag köper din bok. Sammanfatta historien på ett lockande sätt utan att avslöja allt för mycket. Du kommer att upptäcka att det inte är särskilt lätt men att det tvingar dig att tänka till och formulera vad din historia faktiskt handlar om.

Hur gör dina favoritförfattare?

Jag menar inte alls att du ska kopiera, det blir sällan lyckat. Men fundera gärna över vad det är som gör att du gillar just en viss författare. Är det något i historien, i hur hen berättar, lägger upp det. Är det språket? Genren? Sättet att berätta? Korta kapitel? Långa? Flera berättarvinklar? Bara en?

Mål

Du har säkert hört det här till leda, du måste sätta upp mål för ditt skrivande om du ska lyckas. När ska boken vara klar? Sätt en månad eller rent av ett datum. Hur lång tid är det kvar dit? Dela upp tiden och räkna ut hur mycket du måste producera varje vecka eller dag för att nå målet. Det kan låta hårt men kan också hjälpa dig att inte se boken som ett stort berg utan dela upp berget i mindre högar.

Hitta skrivtid

Det är precis som att hitta tid till träning, den måste planeras in. När är du som piggast eller mest kreativ? Eller har du bara sena kvällar eller tidig morgon att ta till? Du kanske kan åka bort ett tag? Delta i NaNoWriMo? Det sämsta du kan göra är att sätta ett luddigt mål som att ha skrivit en bok om två år … Dela upp, planera in. Sätt upp dina mål väl synliga. Bocka av, belöna dig själva!

Ordna din skrivplats

Se till att du har en plats där du trivs att sitta. Det bästa är så klart din egen skrivhörna där du sitter så att du inte får ont eller störs. Ordna dina saker som du behöver runt dig, skaffa musik som inspirerar och gör gärna mood-boards med bilder eller teckningar av karaktärer, platser, ord … allt som kan samla dina tankar när du sätter dig. Sen är det inget som hindrar att du går ut och sitter i en trädgård, på ett café eller i ditt kök. Vi är alla olika och du hittar snart det som fungerar för dig.

Vilken typ av historia vill du skriva?

Vilken är din målgrupp? Är det unga, barn eller vuxna? Vilken typ av historia är det? Historisk? Nutida. Romance? Spänning? Feelgood? Humor? Det kanske är en crossover som blandar romance med spänning och fantasy? Det är framför allt målgruppen som bestämmer vilket språk du ska använda och vilken teknik du ska ha i ditt berättande. Det du vill säga måste ju gå fram.

Själva skrivprocessen är inte så komplicerad, det handlar om ganska självklara saker. Men som blivande författare kanske man inte tänker på att sätta upp en deadline och att en deadline faktiskt kräver att du avsätter tid, både för research och för att skriva. Det är också oerhört viktigt att du redan från början gör en målgruppsanalys eftersom din tilltänkta målgrupp kan kräva en språklig anpassning.