Hur är det att ha en skrivarcoach?

Frågan har dykt upp det senaste. Du har en idé, en historia som vill ut, massor av material och research. Kanske ett helt liv av upplevelser som vill berättas. Men allt känns oöverstigligt och som en enda röra. I vilken ände ska du börja? Hur ska du nysta upp allt? Kan det ens bli en bok av det? Eller borde materialet delas i flera? Är det för många karaktärer? Är det ens en historia värd att berättas? Kommer någon att vilja läsa?

Frågorna står som spön i backen. I värsta fall dyker alla dessa självtvivel upp när halva boken redan är skriven och du inser att den behöver skrivas om eller att stora delar måste strykas. Massor av arbete i sjön. Vilket så klart är extra illa ifall du har snålt om skrivtid i ditt liv, vilket de flesta av oss har.

Så vad gör du? Slukar alla självhjälpsböcker som finns? Låter mamma läsa? Eller skaffar andra testläsare. Skriver boken tillsammans med någon. Det finns många sätt att hitta hjälp men ett av dem är att skaffa sig en skrivarcoach.

Vad gör en skrivarcoach?

Som din skrivarcoach håller jag dig i handen under processen. Från ax till limpa. Under ett års tid, för det är den tid som normalt krävs för att skriva ett helt bokmanus, får du mitt stöd i dina funderingar, i vad manuset ska handla om, hur du ska angripa det, olika knep för att få ordning på storyn.

Jag läser bitar du skrivit så klart, även synopsis eller olika former av skisser på strukturen. Men framför allt så pratar vi på telefon eller skype ungefär en gång i månaden, om dina problem, dina frågetecken, vad du kommit fram till sen sist och vad nästa steg i arbetet borde bli.

Ett opartiskt bollplank

Det fina med det är att du får ett proffs i andra änden som bollplank. Det kan låta aningen skrytigt men jag har själv gått igenom processen ett antal gånger och vet exakt vad det är du går igenom. Jag förstår vad det är du pratar om och vet hur det känns att vilja kasta hela manuset i runda arkivet. Och jag har ett helt batteri av olika knep för att lösa upp knutarna och hitta vägar ut som gör att du kommer att nå ditt mål till slut. Ett färdigt bokmanus.

Det är du som ska skriva boken

Det jag inte lägger mig i är ditt språk, varför du vill berätta just den här historian, dina drivkrafter eller eventuell sensmoral i historian.  Jag skrattar inte åt dig, jag säger aldrig att något är dåligt men däremot om och hur du kan förbättra. Jag kommer att ge dig alla knep för att göra dina karaktärer trovärdiga, att sålla i ditt material, att bygga upp scener, dialog, konflikt och hålla reda på dina storylines och tidslinjer.

Men till slut är det så klart dig allt hänger på. För det är du och ingen annan som ska skriva boken. Om du inte vänder dig till någon av mina kollegor som spökskriver, vill säga 😉 För det gör inte jag.

Jag hoppas att den mystiska skrivarcoachen blev lite tydligare i kanterna?

  • Ett år
  • Samtal en gång i månaden
  • Kortare avstämningar
  • Jag läser dina skisser, synopsis och delar av manus
  • Jag blir ditt opartiska bollplank

Låter det som en idé? Hör av dig eller kika in på tjänster här på hemsidan.

Happy writing!

Ingrid