Hur blir man publicerad?

Det är en fråga som ständigt dyker upp i olika forum i sociala media. Hur gör man för att bli publicerad?

Du sitter på din rumpa och skriver hundratals timmar. Eller stjäl dig till de där korta stunderna på bussen eller i väntan på färjan. Stiger upp en timme tidigare än alla andra. Allt för att få ihop ett bokmanus, att äntligen få komma till punkt. Och bli publicerad.

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Ensam är inte stark

Visserligen är författarens jobb ett av de mest ensamma som finns. Det blir många timmar i sällskap av inga andra än dina egna påhittade karaktärer. Där alla inte ens är särskilt sympatiska. Men utan någon eller några bollplank blir arbetet med att skriva ett helt bokmanus nästan oöverstigligt. Se därför till att du har både faktaläsare som kan kolla att du inte snubblar på rena faktafel och – andra bollplank med vilka du kan diskutera och blöta och stöta dina funderingar kring hur historian ska byggas upp, vad som är manusets svagheter respektive styrkor.

Här rekommenderar jag inte mamma eller någon av dina andra beundrare. Inte heller avundsjuka vännen som bara rynkar på näsan och innerst inne önskar att ditt drömprojekt ska gå åt skogen. Gärna testläsare som du har förtroende för. Läsande människor, teveserieslukande dito och filmnördar är inte så dumma. De har förhoppningsvis i alla fall viss känsla för dramaturgin i din historia och kan komma med både ris och ros. Och kanske också någon riktigt bra lösning på ett problem du stöter på.

Ta hjälp av en lektör

Men vänta nu, tänker du. Ska jag ta pengar ur egen ficka och betala en lektör för att riva och slita i mitt manus, min bebis? Såna människor har de väl på förlagen? Jo. Det har de. Men, ett proffs som inte har någon personlig koppling till dig och som vågar ge både kritik men förhoppningsvis också goda råd och pepp, kan ge dig den där energin och de där lösningarna som gör att du kan slipa ditt manus och göra det så mycket bättre att det kan pressa sig igenom nålsögat i en redaktionsgrupp på ett förlag.

Skicka till förlag

Det finns mängder av förlag därute. Googla och läs på deras hemsidor om vad de ger ut och ifall de söker nytt material. Hur de vill ha det skickat och till vem. Ofta finns det en speciell mejladress dit man skickar sina manus och nu för tiden är det nästan enbart i form av en digital fil. Fundera också noga på hur förlagen visar upp sig på sina hemsidor, vilken typ av litteratur de ger ut, vilka författare de har i sitt stall och om du tror att du kan passa in med just ditt manus.

Det är ingen mening att skicka barnboksmanus till ett förlag som ger ut romantiska feelgoodböcker, för att vara övertydlig.

Den långa väntan

Sen uppstår ett vakuum som är fullständigt olidligt. Väntan på ett svar. Det brukar också framgå på förlagens hemsidor, ungefär hur lång tid de brukar ta på sig för att svara. Normalt tar det några månader och du får stålsätta dig och vara beredd på att blir refuserad, alltså få ett nej. För det mesta utan någon förklaring, oftast bara ett torrt och standardiserat svar. Vilket beror på att förlagen får enorma mängder manus i sin inbox.

Får du däremot ett svar med en förklaring för varför de inte antar ditt manus och kanske till och med några goda råd och tips på förändring, då kan du jubla och kasta dig över manuset igen med nya krafter. Då har ditt manus så pass stora kvaliteter att man läst det i sin helhet och också diskuterat det i manusgruppen.

Varför får jag nej?

Det finns inget enkelt svar på den frågan. För det mesta är det för att ditt manus inte ännu håller måttet eller att själva historian inte är tillräckligt engagerande för att sälja. För alla förlag är ett vinstdrivande företag, inget annat. Eller så har förlaget redan ett gäng feelgood-författare i stallet och inte plats för ytterligare en, hur bra manuset än må vara. Den bistra sanningen är att de flesta förlag bara kan ta sig an en eller ett fåtal debutanter eller nya författare per år. Så nålsögat är pyttelitet.

Kan jag publicera min bok själv?

Självklart kan du det. Det finns en rad förlag som är så kallade hybridförlag där du som författare väljer att stå för kostnaderna för vissa delar av utgivningen som till exempel trycket av boken. Men här gäller det att läsa på ordentligt eftersom det finns många olika typer av lösningar, allt ifrån att förlaget ordnar med allt från tryck till lansering och marknadsföring och du betalar dem för det. Till att du betalar förlaget för vissa valda delar. Se upplägget som ett smörgåsbord där du väljer vad du vill ha eller inte.

Men glöm inte att det är tufft att ge sig ut som egenutgivare och att du behöver lägga mycket tid och energi på att nå ut.

Är Bokmässan ett bra ställe att ta kontakt med förlag?

Nej. Det kan så klart kännas lockande att säga hej och presentera sig och sitt manus när man har en trevlig förläggare framför sig. Men deras fokus på Bokmässan är de böcker de har givit ut eller ska ge ut och de författare som man redan satsat på. De har i det läget varken tid eller lust att kika på nya manus. Skicka in manuset så som det står på deras hemsida att de vill. Njut istället av stämningen, vimlet, glamouren, scenerna, alla livs levande författare och det fantastiska utbudet på Bokmässan om du ska dit. Och glöm inte att alla de där tjusiga och självsäkra som intervjuas på olika scener också har varit nybörjare en gång.

Du vet väl att J K Rowlings fick Harry Potter-böckerna refuserade inte mindre än tolv gånger. Vilket innebär att det numera knallar omkring tolv förläggare på Londons gator, som varje dag önskar att ett hål i marken ska sluka dem. 😉

”Framgång utan misslyckanden är tur”, har någon klok sagt.

Kämpa på, ta hjälp av andra, hitta en bra lektör och ett förlag som tror på dig. Eller ta saken i egna händer 🙂

Happy writing

Ingrid

Jag har arbetat som lektör och coach i dramaturgi och historiebyggnad i ett flertal år genom Storydoktors och är självklart medlem i Lektörsförbundet. Flera av mina ”patienter” har blivit publicerade. Vill du anlita mig? Kontakta mig på ingrid@ingridelfberg.se eller på Facebook.