Hur börjar man?

Jag skrev i mitt förra blogginlägg lite om grundpelarna i just själva bygget av en historia, hur viktigt det är att känna engagemang kring ämnet, själva berättelsen, att ha starka karaktärer som läsarna vill följa, om drivkrafter och konflikter.

Men när man väl börjar få kläm på sin historia och det börjar bli dags att faktiskt få ner bygget på papper eller hårddisk, hur gör man då?12240849_10153409747522982_716865601574924440_o

 

Stora papper, penna och lössläppthet

Du kanske befinner dig exakt där jag är nu, med ett ganska luddigt synopsis, ett skelett till en historia som känns okej och kanske några löst hängande kapitel där du till och med börjat skriva lite? En hel del research avklarad, i alla fall dom uppenbara hålen.

Och en och annan postitlapp

När bygget börjat ta mera stabil form och närmar sig ett 80-tal kapitel som jag är hyfsat säker på ska vara med är det skönt att ta till dom gamla hederliga postit-lapparna.  Jag brukar tejpa ihop ett gäng stora papper, dra tidslinjer för mina storylines och sedan plutta ut alla kapitel på vars sin lapp. På bilden ser ni stommen till thrillern Monster.

Men håll till på något plant så att inte ni gör samma misstag som en av mina författande kollegor som använde en anslagstavla och sedan fann alla lapparna på golvet dagen efter. Den e inte kul. 😉

Våga experimentera

Flytta sedan runt. Se vad som händer ifall du flyttar ett visst kapitel lite bakåt eller framåt? Vad händer med historian? Blir det sämre eller bättre? Rubbar det bygget? På ett bra sätt eller ett dåligt sätt? Ta bort, lägg till. Vänd och vrid. Vad händer om jag gör så här istället? Tänk om … En god historia kan alltid bli lite lite bättre, lite lite starkare, lite lite vassare. Sen gäller det så klart att kunna sätta ett stopp och faktiskt börja skriva.

Hoppas att det här inspirerade dig lite i din skrivprocess.

Ingrid 🙂