Ja då har jag stuckit ut hakan rejält men det är ju som vanligt 😉 Jag i ett litet nötskal!

Jag tänkte helt enkelt dela med mig av mina erfarenheter av Scrivener, som är ett verktyg för att skriva längre texter, av olika slag. Jag understyrker att jag INTE är sponsrad av företaget och att jag testat olika vapen innan jag fastnade för just Scrivener. Det finns en rad olika som är riktigt bra och flera som är gratis.win-3screens

Så vad är Scrivener?

Scrivener är en programvara som utvecklats av Keith, själv författare, som helt enkelt ledsnade på hur dåligt vanliga redigeringsverktyg funkade. Företaget heter Litterature and Latte och startade 2006.

Verktyget är utvecklat för att fungera på OS X, alltså på Mac. Men under gång så har det utvecklats även för Windows, men där släpar det efter lite. Det är en hel del finesser som vi som gått över ”to the dark side” får vänta på, som en automatisk kapitelnumrering till exempel, som alltså finns i Mac-versionen.

Scrivenerlicens kostar just nu 40 amerikanska dollar. Alltså inte någon förmögenhet.

Plattformar?

Fungerar alltså utmärkt på OS X (Mac) och i Windows (PC)  ända till 8.1. Utvecklas som bäst även för Linux och för att fungera på Ipad, men detta är ännu inte riktigt klart och inget releasedatum är satt. För dig som vill veta mer i detalj finns info här.

Den stora skillnaden mellan Scrivener och vanliga verktyg som Word?

Det är egentligen två saker som jag ser det. Det ena är ÖVERBLICKEN och det andra är att du kan SAMLA ALLT i ett enda vapen istället för att drälla runt med olika dokument där du har bilder, fakta, länkar, karaktärsbeskrivningar och allt annat som du samlar på dig inför och under ett större skrivprojekt.

Scrivener har mallar för olika typer av texter, allt från romanen till filmmanuset, och ger bra stöd och hjälp redan från början. Och det finns utmärkta tutorials på deras hemsida för den som vill veta mer om alla fiffiga funktioner.

Pärmryggen

Skärmdump 2014-11-03 11.37.30

Längst till vänster i programmet ser du pärmryggen eller Bindern. Där lägger sig alla kapitel eller/och scener du skriver. Där ligger också alla filer med din research, dina karaktärsbeskrivningar, dina miljöer … här ser du helt enkelt allt du samlat i programmet för ditt projekt.

Dom är flyttbara! Bara dra och lägg där du vill ha ditt kapitel. Inget mer hysteriskt scrollande!!

Korktavlan

Och vill du få riktigt fin överblick av ditt verk så öppnar du hela härligheten i anslagstavelläge. Och vips så sitter dina kapitel där som postitlappar, utan att klistret tappar sugen, bara att dra och flytta för glatta livet 😉

Det var dom stora dragen. Skriv skriv skriv!

Ingrid