Jacob på IT – nästa karaktär att hamna under luppen

Jacob dök upp redan i min första roman. Min första thriller handlade om vuxnas övergrepp på barn och där har ofta de poliser som arbetar med internet och IT-relaterade saker stor betydelse. Han återkommer så klart även i min tredje thriller Den du borde frukta eftersom den handlar om nätbedragare, nätdejting och intrång genom IT.

Kärlek på Ibiza

Jacob heter Sanchez i efternamn vilket är ett av de allra vanligaste spanska efternamnen och lite som att heta Svensson fast på spanska. Hans far kommer från Mallorca. Föräldrarna möttes under en fest på en beach på ön Ibiza, blev häftigt förälskade och mot alla odds har den kärleken hållit genom flytten till Sverige, ny kultur och familjebildning. Och knäppa släktingar och galna släktträffar.

Själv bor han i villa i Åsa, en bit söder om Göteborg, tillsammans med sin fru och två döttrar och ägnar stor del av sin tid åt huset som ständigt är i behov av renovering. Han tränar ryckvis och har fått lägga sin favoritsysselsättning enduro på hyllan. hacker-100614834-primary.idge

Jag mötte honom på x2000

Jag fick syn på Jacob på ett tåg. Något hade gått fel med vårt nattåg från Norrland och vi klämdes in på ett x2000 på Stockholms central tillsammans med dom som redan skulle med det till Göteborg. Mittemot mig satte sig två killar som troligen jobbade i Försvarsmakten och jag insåg direkt att den ene var Jacob. Jag tog en smygbild av honom och la i Scrivener, mitt skrivprogram. Och nej, jag visar inte upp honom 😉

På pricken lik en favoritskådis

Att Jacob kändes väldigt bekant visade sig senare inte bara vara för att han var sinnebilden för min karaktär, den bild jag haft inne i huvudet. Senare har jag insett att han är så otroligt bekant eftersom han ser precis ut som skådisen Jason Statham. En av mina favoriter. Och det är inte för att han är en sån rysligt grym skådis 😉

Jacob är ofta tystlåten, sammanbiten, slukas upp av arbetet och har svårt att släppa det när han går hem. Inte för att det är obehagligt eller påfrestande, vilket det så klart är, utan mest för att han inte kan släppa när han presenterats för en gåta, ett problem, när han har en skurk framför sig som gjort vidriga saker som han inte vill att vederbörande ska kunna slippa undan med.

Klocknörd

Jacob älskar snygga skjortor, dyra jeans och skor. Solglasögon är också något du kan se honom bära så snart solen tittar fram. Men framför allt älskar han klockor. Och bland kollegorna har det blivit lite av en sport att gissa vad nästa dyra och exklusiva ur ska bli.

Gänget som gräver i det vi helst inte vill se

Det finns många fördomar kring gänget som arbetar på IT Forensic, avdelningen för IT-relaterade brott, på polisen och en av dom mest seglivade är att det är ett gäng idioter och efterblivna typer som har noll koll. Den föreställningen passar så klart buset. Men sanningen är att det är en av dom avdelningar som växer snabbast inom polisen och att dom blir allt vassare. Och att deras arbete behövs allt mer.

Det är bara att följa rättegången som pågår just nu i Göteborg kring den vidriga skjutningen vid Vårväderstorget för att man ska inse hur mycket som vilar på kriminalteknik och IT, när både busar och vittnen tiger.

Jag kanske ska ge Jacob en större roll i nästa bok? Vad tycker ni? Eller är det någon annan karaktär som ni vill återse?

Jag är öppen för förslag 🙂

Välkommen in i min värld.

Ingrid