Jag har kört fast … nästan

Inte helt. Tack och lov.

Jag insåg bara helt plötsligt att nu har jag tillbringat lite mer än ett dygn på Google maps i hysteriskt letande efter en plats som ska passa att ha ett fritidshus eller semesternöje på för min nya huvudkaraktär. Och det faktum att jag lagt ner den tiden utan att det känns rätt i magen innebär att det är fel … eller hur?

Gräv där du står

En klyscha, visst. Men också ett gott råd. Att skriva om sånt som du redan har bra koll på gör att det blir mera trovärdigt och framför allt enklare för dig. Och spar tid. Den tid som jag nu lagt på att svirra runt bland öar i medelhavet utan att få något napp. Och gjort att jag fått kramp i handen som hela tiden ska släpa och dra i kartor …

Fyll hålen

Börja med din historia. Bygg ploten, tidslinjen. Början och slut. Konflikter och vändningar. Och fundera sedan över var dina faktahål finns. Leta sedan reda på den faktan.

Ett problem dock, är att själva bygget av nya karaktärer ofta kräver mycket faktagrävande och research innan de kan bli verkliga, i ditt huvud. Innan du kan börja skriva eller ens få ihop historiebygget måste du ha rätt mycket fakta på plats, som miljö, hur karaktären ser ut och beter sig, hur gammal hen är, bakgrund, familj … ja ni vet.

Släppa taget

Men i vissa fall, som nu i mitt, är det dags att backa ut och inse att jag måste släppa taget och inte fortsätta envisas som en tjurskallig gnu eftersom det inte ger något. Det enda som händer är att jag blir argare och mera missnöjd och slösar den tid jag kan lägga på själva bygget, på karaktärsbeskrivningar och finurliga vändningar.

Jag hittar en perfekt plats för min nya huvudkaraktär, förr eller senare. Tillbaka till det viktigaste av allt – historien.

Skrivskola

Och ni har väl inte missat att jag har en liten skrivskola här på min hemsida? Både om historiebygg och om hur man arbetar i Scrivener. Kika i menyn. http://ingridelfberg.se/skrivskola/

Ingrid 🙂