Katharinakoden av Jörn Lier Horst

Dags att damma av min sorgligt negligerade blogg och författarsida. Och jag börjar vågat, genom att recensera en av mina kollegors böcker. För det här att recensera och samtidigt själv vara författare som skriver spänning, är en svår balansgång.

Katharinakoden av Jörn Lier Horst. Norsk kriminalförfattare och tidigare polis som också skrivit barnböcker. 12 spänningsromaner med polisen William Wisting som huvudkaraktär har det blivit och Jörn har tilldelats en rad priser för sitt författarskap.

Den senaste i raden historier om polisen Wisting och hans dotter Line som är journalist, handlar om ett gammalt fall, ett så kallat Coldcase, som Wisting har svårt att släppa taget om. För lite mer än 25 år sen försvann Katharina Haugen spårlöst och Wisting plockar varje år fram materialet och funderar över vad som egentligen hände. Katharina hade packat en väska som om hon var på väg att resa bort och hon lämnade dessutom en lapp med en underlig sifferkod på som ingen hittills har lyckats avkoda.

Wisting har gjort det till en vana att besöka hennes make Martin på årsdagen. Trots att han aldrig riktigt kunnat göra sig av med misstankarna om att han på något sätt är inblandad i hennes försvinnande. Samtidigt har Wistings dotter Line börjat arbeta med ett fall med en försvunnen flicka från samma område som Katharina. Och som alla förstår så finns det ett samband mellan de två försvunna kvinnorna.

Så dyker en ny utredare upp, Adrian Stiller, en intressant och komplicerad man med det vi snart gissar ett mörkt och komplicerat förflutet. Hans uppdrag är att lösa gamla kalla fall och han går in med en våldsam ambition där han drar i alla trådar som går och backar inte för att manipulera både sina kollegor och pressen och gå en hel del utanför normalt polisarbete för att nå sina mål.

Jörn skriver historier som ligger långt ifrån de numera så populära täta och våldsamma historier som kännetecknas av ett hetsigt narrativ. Här finns visst otäcka scener och detaljer men inget splatter och inget frossande i grovt övervåld. Jörn skildrar utredningsarbetet med stor insikt och kunskap.

Det förflutna skildras genom Wistings egna tillbakablickar och hur han gräver sig igenom utredningsmaterialet och sakta hittar nya kopplingar och detaljer. Tempot i berättelsen är ganska långsamt och med en tät och fantastisk stämning. Men trots att det inte är något hetsigt tempo i berättandet så är detta ändå en bladvändare där spänningen sakta byggs upp och där den nya karaktären och kollegan i sig är en av gåtorna vi får följa.

Jag kan varmt rekommendera Katharinakoden. Och ger den 4 av 5 BloodyMary!

Ingrid