Dags för nästa lilla steg. Vi ska kika lite på dom olika sätten att titta på det du gjort i Scrivener, det där som gör den stora skillnaden för överblicken.

Hur får jag grepp om skiten?

Ibland beter sig manuset som en vild och galen pytonorm som bara slingrar sig, kanske till och med bits. Det finns nog lika många sätt att försöka få grepp om ormen som det finns författare.

Jag vet en författare som beskriver sina kapitel på A4 ark och sen lägger i en lång – ja just det orm – på golvet. När maken tog fram dammsugaren i all välvilja utbröt panik. Jag vet en annan som skriver först och sen lägger allt i stora manushögar och flyttar runt på ett matbord, som så klart är ockuperat under hela skrivprocessen. Och så har vi postit-lapparna. Dom som man kan flytta runt på en anslagstavla men som en morgon har tappat stinget och ramlat ner. Ridå!

Anslagstavlan- din virtuella postit-lapp-magiker

Skärmdump 2014-11-03 11.37.30

 

Rakt ovanför ditt redigeringsfält hänger tre knappar, den i mitten som jag markerat är din anslagstavla – Coarkboard. För att se dina postit-lappar måste du ha markerat den delen av ditt manus som du vill se i Bindern. Den folder i vilken dina kapitel ligger. I mitt fall Draft.

Allt är integrerat = flyttbart!

Dom här små älsklingarna har fått några ord synopsis och en titel, det skriver du i Inspectorn. Tycker du att ordningen på dina kapitel suger, ta tag i ett och flytta. Allt följer med och ändrar sig automatiskt även i din Binder. Inget mer hysteriskt scrollande i eländes Word.

I nedre högra hörnet ser du att jag tryckt på symbolen med fyra fyrkanter. Där kan du ställa storlekar, antal kort i bredd och lite annat för att få din anslagstavla precis så som du vill ha den. Testa dig fram.

En riktig synopsis tack!

Skärmdump 2014-11-03 11.43.30

Hatar du postit-lappar och vill ha en mer detaljerad synopsis så har vi knappen till höger om Coarkboard, Outlinern.

Som du ser förvandlas din postitlappsvy till en lista istället där du kan se vilken typ av kapitel det är, statusen osv. Uppe till höger, där jag tryckt, sitter en meny i vilken du markerar vilka funktioner som du vill se i din Outliner. Om du skriver några korta ord synopsis så kan du också få med dom här. Den lägger upp funktionerna i den ordning du markerar dom.

Notera att alla ytor är flexibla. Ta tag och dra så bestämmer du hur breda dom ska vara. Ifall inte all text kommer med …

I nästa avsnitt ska vi grotta lite mer i Inspectorns funktioner och Bindern.

Ha det bäst och skriv!

Ingrid