Dags att gräva lite djupare i Bindern och Inspectorn.

Som vi redan gått igenom så startar ett tomt projekt med att du har Draft, Research och Trash i din Binder. Förutsatt att du som jag har en engelsk version.

Under Draft lägger du alla dina scener, kapitel, underfoldrar, precis såsom du själv vill organisera det. Allt som ligger här blir ditt manus. Skillnaden mot till exempel word är att du kan se alla dina kapitel och att dom är flyttbara. Bara att ta tag och dra. Här ligger bara text. Men vill du så kan du lägga in bilder i själva textdokumentet.

Du väljer

Hur du vill strukturera din Binder hänger ihop med hur du vill få din överblick av det du gör. Jag gör inte underfoldrar och jag skriver inte i scener utan i kapitel. Men det är jag 🙂 Allt hänger ihop med hur du använder dig av Anslagstavlan och Outlinern.

Under Research kan du lägga alla dom filer, textdokument, PDFer, mindmaps, bilder, filmer … ja allt du samlat som stöd för ditt skrivande. Och genom funktionen där du delar skärmen i två kan du ha ditt researchmaterial öppet samtidigt som du skriver. Mer om det senare …

Inspectorn – det är här det händer!

Skärmdump 2014-11-05 10.44.28

Det finns en rad funktioner i Inspectorn som du har användning för. Jag ska visa en av mina favoriter, att sätta färg på kapitlen. Och jag väljer att göra det ur POV, berättarvinkeln, vilket ger mig en bra överblick över rytmen och när jag sist lät skurken berätta om sig själv. Men du har säkert egna bra ideér.Skärmdump 2014-11-05 10.47.24

Öppna raden Label, gå ner till Edit och nu kan du lägga till/ta bort dina POV eller vad du nu väljer. Och även sätta egen färg på dom. Dubbelklicka bara på färgpluppen och välj ur en hel regnbåge. För vem vill ha en rosa skurk? Gå sen till View uppe i menyraden och bestäm var det ska synas. Jag vill se färgerna i min Binder!Skärmdump 2014-11-05 11.11.04

Notera också att du kan fälla ut statusraden på ditt kapitel eller scen i Inspectorn och välja ur dom som redan finns, eller döpa om dom till det du vill ha och så klart hur många du vill ha. Statusen, färdigt eller under arbete osv, syns sen i din synopsis och på dina postilappar på Anslagstavlan.

Det finns många Metadata-funktioner, som anteckningar, nyckelord, snapshots osv. Men nu tycker jag att vi skriver igen!

Ingrid