I den här lektionen ska vi prata översiktligt om Sök och ersätt-funktionen och om hur man sätt mål och kikar på statistik i Scrivener.

Söka och hitta

Det finns tre huvudsakliga sätt att söka i Scrivener och det är

  • Project search – som har en rad olika möjligheter att söka efter vissa typer av information och scannar alltid hela projektet.
  • Document search– känns antagligen mera hemtam som Sök och Ersätt och söker i det aktuella dokument.
  • Format searching –  som är det tredje sättet och söker reda på vissa specifika typer av text som fotnötter, highlightad text  och så vidare.

Bli inte förskräckt över alla alternativ, utan våga experimentera och hitta genvägar. Notera att det för det mesta finns snabbkommandon för det du vill göra. Det bespar dig en massa irriterande klickande.

Har ni specialfrågor eller gräver djupare får jag erkänna att jag är usel på att att använda sökafunktionerna, vilket mina stackars redaktörer nog vet vid det här laget. Förlåt.

 

Skärmdump 2014-11-11 09.51.05

Statistik och mål

Du kan alltid se hur du ligger till i ditt dokument just nu genom att kika i panelen längst ner under din redigeringsyta. Ett annat sätt att få överblick och kolla på hur långt du kommit i dina olika avsnitt/kapitel är att öppna Outlinern och se till att du har valt funktionen som visar tecken eller ord. Du kan se i min dump att jag valt att visa ordräknaren.

Vill se hur du ligger till mot mål du satt i ett avsnitt klickar du på Project i huvudmenyn över din redigeringsyta och går till antingen Project statistics för en överblick av hela ditt projekt eller så väljer du att titta på dina mål – Project targets – och se hur du ligger till.

Som du kan se i min dump så finns det en rad options – val – som du kan göra för att styra det du vill se. Bland annat om det är ord eller tecken du vill ha koll på. Men också typ av dokument och om du bara vill se såna som du markerat ska med i din slutliga sammanställning.

Skärmdump 2014-11-11 10.48.45

 

Hoppas det gav lite idéer. Du styr. Våga ändra och experimentera så lovar jag att du hittar din melodi.

Skriv bara skriv!

Ingrid