Denna lektion blir en kort rackare där jag vill visa en av dom smaskigare funktionerna i Scrivener, nämligen hur man har två olika dokument uppe under skrivprocessen eller kanske ännu hellre under redigeringen.

På din vänstra sidan har du som vanligt Bindern eller som jag kallar den pärmindexet, där du kan växla mellan vilka dokument eller kapitel du vill ha öppna. Här kan du som vi tidigare pratat om obehindrat flytta dom genom att dra och släppa.

Öppna ett kapitel, dela ditt redigeringsfönster i två genom att klicka på den lilla ikonen uppe till höger i själva redigeringsytan. Fönstret delas då i två. Som du ser så kan du välja mellan att dela fönstret på höjden eller tvärsöver, beror antagligen på vilket sorts material du vill ha öppet.

 

Skärmklipp 2014-11-15 11.10.07

 

Det av dom två fönstren du står på blir aktivt, du ser det genom att listen blir mörkare, ( i mitt fall är det det vänstra av fönstren som är aktivt) och det fönster du har aktivt är också där du kan välja vilket dokument eller kapitel/scen du vill ha till hands. Låter det krångligt? Inte alls. Kasta dig ut i möjligheterna!

Du kommer att upptäcka hur fantastiskt smidigt det är att ta bort ett kapitel som ska strykas men där du ändå vill kika igenom för att inte kasta det du faktiskt kan ha nytta av. Ha bägge öppna intill varandra. Full koll!

Skärmklipp 2014-11-15 11.45.47

 

Eller varför inte ha ditt kapitel du just nu skriver på öppet samtidigt som du kan kika på din synopsis i den typ av vy du vill ha? Här har jag lagt Outlinern intill mitt kapitel. Du har möjligheterna – dags att experimentera.

Skriv som bara den!

Ingrid