Dags att prata lite om hur man importerar saker och ting till Scrivener.

Importera text, bild och dokument

Det är faktiskt så lätt att det knappt borde vara en lektion men vi gör det ändå.

Det finns två sätt att hämta material som kan vara ditt nuvarande manus i Word – burr! – eller olika filer du vill ha till hands, som bilder, kartor, textdokument, länkar och allt annat du har hittat i ditt researcharbete.

Värt att notera är att om du har bilder och kommentarer eller annat inne i ditt dokument som du vill ska följa med, så är det bästa att spara om ditt dokument till RTF innan du importerar. Annars riskerar du att tappa det som inte är text.

Dra och släpp!

Du kan dra in dina filer och släppa dom inne i det du just skriver, i Bindern eller i din research. Dom lägger sig snällt där och går sen att öppna när du behöver dom. Du kan också släpa in bilder i Inspectorn, det finns två lägen där, text eller bilder. Du kan däremot inte släpa in filer direkt i Anslagstavlan (Corkboard) eller Outlinern.

File – Import i menyn

Klicka och be att få importera och du får en loggruta där du precis som vanligt kan välja vilken fil och vart ifrån. Du kan också importera material direkt från webben ifall du har en URL.

Hur gör jag när jag har ett jättemanus i Word?

 

Skärmklipp 2014-11-28 16.16.11

 

Du gör på samma sätt som ovan, importerar hela härligheten och får då ett kapitel i din Binder, öppnar det och delar sedan smidigt upp det genom att använda Documents – Split at selectionkortkommando Ctrl K. Så delar Scrivener snällt upp och ger dig ett nytt kapitel.

Filformat som stöttas i Scrivener

Det är en rad format som går galant att importera. Följande stöds:

RTF (rich text format)

DOC & DOCX (Microsoft Word)

TXT (ren text)

PDF (portable document format)

HTML (hypertext markup language)
FDX (FinalDraft8+format)

OPML (Outline Processor Markup Language)

MM (Mindmap) Primärt för Freemind.

Scrivener importerar också alla huvudsakliga bildformat och audio:

TIF, JPG, GIF, PNG, BMP, WMV, AVI, MPG, WAV, MP3

 

Allt gott och lycka till med skrivandet!

Ingrid