När historian inte vill – vänd på steken

Jag befinner mig sedan en tid tillbaka i historieberättandets häftigaste och också mest ångestfyllda och jävliga fas, nämligen den där ploten ska sättas, där historian måste börja ta formen av en konkret synopsis – vad är det som ska hända och när? Och i vilken ordning? Vilka ska agera och hur hänger gåtan ihop? Och så klart – vem är egentligen skurken?

Att vända på steken

Ett knep som jag då upptäckt fungerar för mig är att vända på steken och gnugga karaktärerna i detalj en stund, tills dom börjar leva, andas och agera.

Det finns en rad mallar därute för karaktärsbeskrivningar men jag brukar hålla mig till det enkla som namn, ålder, kön, vart de befinner sig nu och hur de ser ut, bakgrund och varför dom hamnat där dom är och så klart – interna och externa konflikter. För utan konflikter blir det ingen story 😉

Tydliga karaktärer börjar leva

Det kan låta lite knepigt och jag menar så klart inte att du ska strunta i din historia och låta karaktärerna go bananas alldeles själva. Jag menar att du ska ha en historia eller åtminstone en grund till den, en aning om vart det ska leda och vart det börjar. Men att tydliga karaktärer kan göra det så mycket lättare att få till relationerna mellan aktörerna och att konflikter och bakgrund plötsligt kan falla på plats på ett nästan magiskt sätt.

Om hon hatar honom så kan …

Har du svårt att se det framför dig så gör en mindmap med karaktärerna och deras relationer eller ta fram ett stort papper och penna och rita och gör tidslinjer. När möttes dom? Känner dom varandra? Har han haft ett förhållande med sin chef? Vad döljer grannen egentligen? Vem hatar vem?

Jag upptäckte att det fanns ett par av mina karaktärer i kommande skrönan som precis alla hatade! Helt perfekt ju, ja för en författare som skriver om ond bråd död …

Lycka till i ert plotande mina vänner. Och glöm inte att NaNoWriMo startar idag!

Ingrid