Nya format i boksvängen

Bokmässan är sinnebilden för fysiska böcker. Travar av böcker. Pappersböcker. Och inget annat. Helt enkelt tonvis med papper, mosade kokade och utplattade träd med trycksvärta på.

Nya formatshutterstock_284929982

Men boken tar sig nya former, också. E-böcker, Wattpad, följetonger på bloggar, ljudböcker och nu också specialskrivna serier för ljudformatet.

E-boken? Ja, inte har de slagit igen i år heller, så kan man sammanfatta Sveriges läge. Det verkar läsas mer på olika sidor och bloggar därute än regelrätta e-böcker. men jag kan som vanligt ha fel.

Ljudboken

Men ett format som har slagit igenom är ljudboken. I Sverige ska tilläggas. I samtal med min agent förstår jag snabbt att ljudboken än så länge är ett nordiskt fenomen och inte alls etablerat sig i Europa på samma sätt som hos oss. Kanske kommer det också att ändras? Storytel visar ju starka ambitioner att ta sig ut i vida världen.

Streaming

Det streamas böcker som aldrig förr. Svenskarna har upptäckt hur smidigt det är att lyssna på en bok medan man gör annat. När vi städar, gräver i trädgården, lagar mat, sitter i bilkö, på bussen, på tåget, på det supertråkiga mötet på jobbet? Att göra två saker samtidigt, minst, verkar vara vår melodi?

Följetongen

Och nu kommer följetonger i ljudformat där historierna är skrivna direkt för ljudformatet. Något som syns tydligt när du går in på exempelvis Storytels topplistor, eftersom de ”böckerna” ligger som avsnitt och inte hela böcker och därmed tar väldigt mycket mer plats.

Ett av de första exemplen är serien Tic Tac som skrivits av Leffe Grimwalker. Här är en länk för den som är nyfiken på det nya sättet att lyssna på ljudbok.

https://www.storytel.se/books/60536-Tick-Tack—Del-1

Wattpad

Samma fenomen eller i alla fall liknande är Wattpad där vem som helst kan lägga ut sina texter som följetong eller som hel bok, göra omslag och diskutera med sina läsare. Här kan du läsa mer om fenomenet. En bra plattform för unga blivande författare, anser i alla fall jag. Men även för dig som vill nå en bredare publik. Min författarkollega Kim Kimselius är en av dom som jag vet använder sig av plattformen.

Här kan du kolla in hur det fungerar. https://www.wattpad.com/writers/how.html

Jag förutspår inte pappersbokens död. Absolut inte. Men det händer en del annat också 😉

Ingrid