Teknikern Stojan – nästa karaktär att komma ut

När jag först skapade Stojan Savic hade jag inga planer på att han skulle vara annat än en så kallad ”statist” eller plattare sidokaraktär. Men allt eftersom har han klivit fram och när min tredje thriller Den du borde frukta tog form, fick han en äldre syster som är en av huvudkaraktärerna i den historian. Zora Savic.

Stojans familj och hans syster Zora980

Familjen är från Kroatien, från ön Krk. Zora är född där men Stojan kom till världen i Sverige. Föräldrarna tog sig an sitt nya hemland på helt olika sätt. Mamman blommade upp och började arbeta, lärde sig svenska på kort tid och skaffade snabbt många vänner. Medan fadern aldrig ens försökte utan förblev avvisande och med tiden blev mycket bitter. Han drack för mycket, var hård och elak mot sin fru och en frånvarande far till sina två barn. Han gick tidigt bort i lungcancer och som Stojan lite bittert konstaterar, han rökte ihjäl sig.

Rött hår och gröna ögon

I familjen går ett arv av kopparrött hår som Stojans mor hade och även hans syster. Själv är han en vanlig kille med en vanlig kroppsbyggnad med en alldeles vanlig frisyr med skillnaden att håret drar mot mörk koppar i brunt och att ögonen är tydligt gröna, precis som hos hans syster.

Vallda utanför KungsbackaSkärmavbild+2011-10-17+kl.+16.40.54

Stojan och hans syster växte upp ute i Vallda, som ligger nära havet ute på en udde eller näs från orten Kungsbacka som i sin tur är en kommun rakt söder om Göteborg. Dit återvänder Stojan som vuxen, bygger hus och bor med sin fru Camilla och fyra barn i tät följd och ett helt menageri av husdjur. Från hästar till akvariefiskar och sköldpaddor. Några katter, kaniner och en hamster.

Tekniker på fältet

Stojan  är tekniker på polisen i Göteborg och arbetar mest på fältet, alltså på brottsplatser, utomhus eller inomhus. De arbetar skift och får ofta rycka ut på udda tider och till udda platser. Han älskar sitt jobb, att lägga pussel, att utmana sin yrkesskicklighet varje gång, sin intellektuella kapacitet. Och att få överlista busarna. Speciellt när dom trott att dom varit extra smarta.

Forntid och arkelogi

Stojan brinner dessutom för arkeologi. Främst svensk forntid och vikingatid. Och i min kommande thriller Monster får han användning för sina udda kunskaper på ett sätt som ingen väntat.

Välkommen till min värld 😉

Ingrid