Föreläsningar

Jag föreläser gärna. Jag har nämligen insett att jag tycker om att stå på scenen och få dela med mig av det jag kan och mina erfarenheter.

Jag föreläser i första hand för vuxna men tar mig också gärna an unga som är intresserade. Jag har föreläst för högstadiet om skrivprocess och hur man hittar inspiration till sitt skrivande bland annat.

Jag håller två varianter av föreläsningar:

  • En kortare om 20 minuter som till formen liknar ett TED-talk.
  • En längre om 45 minuter där man kan spränga in en handfull diskussioner kring korta frågeställningar i publiken. Alternativt fördjupa ämnet och ta en längre diskussion efteråt.

I första hand föreläser jag om följande ämnen:

  • Verktygslåda för oroliga föräldrar. En högaktuell föreläsning för vuxna och unga om våra ungas liv på nätet, de faror som finns därute och vilka verktyg man har som förälder för att förebygga och skydda sina unga. Verktygslådan baseras på både mina egna kunskaper från researchen för min senaste thriller ”Lilla dockan” som handlar om gromning av unga på nätet men även från de som arbetar dagligen med problematiken.
  • Varför lämnar du inte bara honom? Eller, hur fungerar en psykopat? Vi är tyvärr många kvinnor, men även män, som någon gång under livet stöter på en fullblodspsykopat. Ibland faller vi för dennes charm och hamnar i ett förhållande som garanterat inte blir bra. Vilka är mekanismerna som bryter ner oss? Hur fungerar en psykopat? Varför är det så svårt och så farligt att ta sig ur förhållandet? Hur blir det för barnen? Med egna och andras erfarenheter berättar jag om varför du faller, hur din omgivning utan att veta det medverkar, hur du bryts ner och varför din bild och omgivningens alltid är två olika. Och så klart, hur gör du för att ta dig ur det?
  • Storytelling och dramaturgi i din berättelse. Du har en idé men den vill inte riktigt falla på plats. Hur gör jag? Hur fångar man sin läsare eller tittare? Hur får man ihop sin historia? Vad är dramaturgi för något och hur kan det hjälpa dig att komma till punkt på ditt manus.
  • Storytelling i marknadsföring och hur man vinner kriget om läsare och följare därute. Hur den digitala revolutionen förändrat spelplanen för marknadsföring och hur man når ut med sitt varumärke? Finns det sätt att vinna kriget om följarna?
  • Dramaturgi. Finns det tekniker för hur man berättar en historia? Och hur kan kunskap om hur man berättar en historia hjälpa mig att skriva en roman, ett drama, ett filmmanus eller en teveserie? Jag går igenom grunderna men också effektiva och handgripliga tekniker för att bygga en rafflande historia.
  • Hur skriver jag en bok? Hur kommer jag igång? Hur hittar jag tid att skriva? Hur hittar jag min bästa idé och hur gör jag för att slipa den till en juvel? Hur ser processen ut och hur hittar jag ett förlag? Vad händer sen?
  • Hur man kan arbeta effektivt med sin research som författare. Hur ska jag tänka? Vågar jag fråga? Vilka hjälper mig? Och vilka är fallgroparna?
  • Hur skrivarverktyget Scrivener fungerar och hur du som författare till fakta eller fiktion kan arbeta med verktyget och släppa taget om många frustrationer i andra ordbehandlingsverktyg. (Nej, jag är inte sponsrad ;-))

Workshops

För er som vill fördjupa er mer håller jag gärna workshops alternativt kurser kring skrivprocessen, storytelling och i arbetsverktyget Scrivener. 

Kontakta mig på mejladressen ingrid@ingridelfberg.se så kan vi prata oss fram till ett upplägg som passar just dig.

Kurser

I höst kommer jag att hålla en långweekend-kurs i skrivande med fokus på dramaturgi och hur du får din historia att verkligen fungera. Jag kommer att hålla den i samarbete med GoItaly och vi ska hålla till i den charmiga staden Bordighera på italienska rivieran i början av oktober 2018.

I fyra dagar ska vi arbeta med dramaturgi och hur man tekniskt kan slipa fram sin bästa historia och komma närmare en hel bok. Vi kommer också så klart att njuta av god mat och dryck, underbara vyer, italiensk matlagning och försöka pressa in tid till diskussioner och eget skrivande så att alla som deltar kommer hem fyllda av nya verktyg och idéer.

För mer information om upplägg och pris klicka på länken nedan.

http://www.goitaly.se/resor/kommande-resor/3-6-oktober-2018-bordighera-skrivarkurs-38647692

Bokning

Skriv gärna till mig på min mejladress som är ingrid@ingridelfberg.se så hittar vi en lösning som passar tillfället. Är du på bibliotek eller bokhandel går det också bra att boka mig via Författarcentrum som du hittar i sidfoten längst ner eller under kontakt här på hemsidan.

Lektörstjänst

Jag arbetar också som lektör inom Storydoktors där jag och mina mycket rutinerade och erfarna kollegor Johanna Wistrand och Lennart Guldbrandsson fokuserar på den dramaturgiska uppbyggnaden av ditt manus och på dess karaktärsutveckling. Det innebär att vi inte petar i meningar eller ord utan ger sig stöd och goda råd kring helheten i ditt manus, hjälper dig att förbättra dina plotlines och slipar ditt manus så att det kommer närmare en utgivning.

Jag läser i första hand deckare, thrillers, fantasy och sci-fi men tar mig också gärna an helt vanliga romaner och också gärna barn- och ungdomsböcker med spänningstema.

Vi har med tiden och erfarenheten sett att det nästan alltid är just strukturen och hur man får ihop sin berättelse som är där de allra flesta möter motstånd och kör fast. Och till och med ger upp.

Vi har många nöjda kunder genom åren och flera som blivit utgivna. Kika gärna på våra referenser på Storydoktors hemsida. De tål att titta på 🙂

Utlåtanden

Läs mer om tjänsten på Storydoktors.se