Varför hör de aldrig av sig om mitt manus?

photo@pixabay

Du har äntligen kommit till punkt och skickat in ditt nya fantastiska manus till flera förlag och nu har du nagelbitande väntat i flera veckor, men inget händer. Vad gör de på de där förlagen? Egentligen? Varför tar det så lång tid? Varför hör de aldrig av sig? Mitt manus är ju skitbra!

Manus-tsunami

Du har säkert hört att förlagen i Sverige får tusentals manus från förhoppningsfulla författare i sin mejlbox varje år. Det är alldeles sant. Tusentals. Av dessa ska förlaget välja ut de som verkar värda en genomläsning. Och vilka som är det avgörs av några olika saker. Dels vad det är som förlaget ger ut och söker efter, dels vad det finns plats för i deras kommande utgivning. De flesta etablerade förlag har en färdig utgivningsplan för det kommande året med de författare som redan är knutna till förlaget. Ibland i form av långa avtal om flera böcker. Men vanligast är kanske att en författare redan gett ut böcker på förlaget men skriver avtal för varje ny bok.

Har du och ditt manus otur så är det redan fullt i utgivningslistan på förlaget du drömmer om att ge ut på. I bästa fall finns det några hål att fylla men då kanske det inte är din deckare utan en feelgood de behöver fylla upp med. Det behöver alltså inte ha ett dugg med dig eller ditt manus att göra ifall det blir ett nej. Du kan vara för sent på bollen eller bara inte passa in just nu. Därför är det viktigt att du skrivit ett följebrev där du kort beskriver vad din bok handlar om, vilken typ av historia det är, alltså om det är en deckare, spökhistoria eller en feelgood. Vem du är och varför just ditt manus kommer att välta varenda bokhandel och streamingtjänst över ända. Det för att underlätta för förlagsmedarbetarna att hitta ditt manus i manusberget.

Så många manus, så lite tid

De flesta förlag brukar ha för avsikt att lämna ett besked inom tre månader från det att du skickat in ditt manus. Men de som jobbar på ett förlag är också människor och tiden är som bekant begränsad. Alla på förlaget sitter inte och slukar nyligen inskickade manus hela tiden. De har redan en hel hop med författare att ta hand om, manus som ska redigeras, korrekturläsas, omslag som ska fixas, baksidestexter och marknadsföring och …  Vissa tider på året är dessutom extra jobbintensiva där förlaget måste koncentrera sig på redan antagna författares produktioner.  Och då finns det ännu mindre plats för nya rykande heta manus.

Hur mycket kan man ta sig an

Även om vi säger att just ditt nya bokmanus är superkanonersfantastiskt så kan det helt enkelt vara så att förlaget nått sin maxutgivning redan och de avtal man redan skrivit på måste så klart hållas. Då går det inte att bara sticka in en extra liten bok bara för att. Processen att få sin bok utgiven tar i sig ganska lång tid och för att kunna komma med i listan på ett större förlag kan man vara tvungen att vänta långt mer än ett år innan boken ser dagens ljus, från det att man antagits. Ibland flera.

Nej, inte en deckare till

Du har precis skrivit den bästa deckaren någonsin, originell och rasande spännande men du får ändå ett nej, trots att förlaget redan ger ut en rad dussinförfattare som du vet skriver långt uslare än vad ditt manus är. Hur i hela friden kan de då säga nej?

För att de redan har de deckare de avtalat att ge ut och inte har plats för fler av just den sortens historia. Hur ruggigt bra den än är. Återigen, det finns bara tjugofyra timmar på dygnet och de människor som arbetar på drömförlaget kan inte klona sig, hur gärna de än skulle vilja. Och när de antog Kalle Karlssons usla deckare så tog han den plats som du hade velat ha. Bara att bita i det sura både för dig och förlaget.

Bryt ihop och gå vidare

Det är helt okej att gå ut och sparka på något eller gråta en skvätt eller slå på boxsäcken på gymmet en stund. Om det känns bättre så gör det. Men inse att processerna på förlag tar tid, att det bara finns ett visst utrymme för nya titlar och att det är ytterst litet. Faktiskt bara några promille av alla manus som skickas in blir antagna. De som jobbar på förlag är vanliga människor med fel och brister och ibland alldeles ruskigt usel smak 😉 Deras förlust.

Ha tålamod, gå inte och vänta på besked varje dag utan fortsätt lev och skriv mer. Får du ett nej ta det inte som ett nej för evinnerlig tid, bocka av på listan och skicka till fler förlag. Arbeta vidare med manuset, ta in hjälp av andra, gneta på. Förr eller senare vänder turen. Eller som Stenmark sa. ”Jag vet inget om tur. Det enda jag vet är att ju mer jag tränar desto mer tur har jag.”

Citatet stulet av min eminente Storydoktors-kollega Lennart.

Happy writing

Ingrid

Jag har arbetat som lektör och coach i dramaturgi och historiebyggnad i ett flertal år genom Storydoktors och är självklart medlem i Lektörsförbundet. Flera av mina ”patienter” har blivit publicerade. Jag har också tidigare undervisat på Skrivarakademin i Göteborg. Jag har publicerat hittills fem thrillers.

Vill du anlita mig? Kontakta mig på ingrid@ingridelfberg.se eller på Facebook.