Vik hädan skrivkramp

@photobyScreenCraft

Writers block är som en ond ande. Ett osynligt hot som hänger över oss som skapar kreativt med ord. Visst kan man tvinga sig och göra som Stephen King säger, när skrivkrampen slår till, sätt ner arslet och skriv. Men att bara skriva hjälper inte. Hur väcker man den där gnistan som gör oss kreativa?

Hur tänder man den kreativa elden?

Eller, hur tar mig sig ur en kreativ svacka, skrivkramp och deadlinepanik? Här kommer några konkreta råd som faktiskt hjälper.

ETT

Fokusera på en grej i taget. Ett koncept, en karaktär eller en storylinje i din historia. Försök inte lösa allt på en gång eller hålla hela bygget i luften hela tiden.

Din hjärna är en fantastisk grå klump men den klarar inte att göra precis hur mycket som helst samtidigt. För att hindra överhettning, fokusera på en sak i taget istället för att försöka lösa hela pusslet på en gång. 

Fokusera på en scen, låt den bli sitt bästa och … tadah, det uppstår en kedjereaktion av magiska saker. 

TVÅ

Använd det magiska ordet OM.

Tänk om hon istället skulle … Tänk om jag byter plats med … Om jag … Om han …

Den här tekniken verkar Jo Nesbö ha använt sig av inför sin senaste roman om Harry Hole. I en kort intervju på hans hemsida berättar han om hur han tänkte.

Hur hittar man glöd i en karaktär man umgåtts med länge och utsatt för i stort sett allt redan? Jo berättar att han försökte hitta det allra värsta han skulle kunna utsätta sin huvudkaraktär för? Tänk om Harry Hole skulle bli tvungen att … Det blev ju rätt bra 😉

TRE

Låt dig inspireras av andra. Verkar simpelt men kan var väl så svårt. Det finns en myt att man måste fokusera uteslutande på sitt eget när man startar ett nytt bokprojekt eller nytt tevemanus och inte låta sig distraheras av något annat, men det är fel. Våga börja läsa en helt ny och inspirerande roman av någon annan samtidigt som du startar ditt nya projekt. 

Kolla en rafflande ny teveserie. Här frodas kreativitet och våga-gå-utanför-boxen-mentaliteten.

Det som händer i din grå klump är att den visualiserar det du läser i bilder och ljud osv. Den piggnar till. Den öppnar upp. Vetenskapligt bevisat dessutom.

FYRA

Träna din kropp.

Ja fy så tråkig hon blev nu, men det är sant. Det finns inget bättre än att göra monotona saker med kroppen för att frigöra den grå klumpen. Plus att du får en boost av endorfiner och positiva känslor, antidepp helt enkelt. 

Det finns också vetenskapliga bevis för att träning gör det enklare för den grå att tänka ut fler lösningar för samma problem. Presto!

FEM

Använd din sömn för att släppa fri din högra hjärnhalva.

Ta med dig dina funderingar och problem med dig in i sömnen. Låter skittrist och inte helt okej, men funkar utmärkt. Du löser massor när du sover och din vänstra hjärnhalva håller truten. Ha papper och penna vid sängen ifall du vaknar med lösningen mitt i natten.

Om du tror att du ska komma ihåg det när du vaknar, har du fel 😉

Så mina skrivande vänner. Vad väntar ni på? Tänd elden!

Happy writing

Ingrid

Jag har arbetat som lektör och coach i dramaturgi och historiebyggnad i ett flertal år genom Storydoktors och är självklart medlem i Lektörsförbundet. Flera av mina ”patienter” har blivit publicerade. Jag har också tidigare undervisat på Skrivarakademin i Göteborg. Jag har publicerat hittills fem thrillers i Göteborgsmiljö.

Vill du anlita mig? Kontakta mig på ingrid@ingridelfberg.se eller på Facebook.