I vilket format läser du helst?

Det diskuteras ständigt, utvecklingen på bokmarknaden. Åt vilket håll går den, vad händer med den fysiska boken och med bokhandeln. När kommer Amazon och läser våra barn eller gör de det inte? I vilket format läser du helst nya berättelser?

Photo by Eugenio Mazzone on Unsplash

Inbunden med nyboksdoft

Vi är mest vana vid att fysiska böcker kommer som inbundna med hårda pärmar och en lös bokjacka runt som skyddar pärmen. Det är en stabil konstruktion som tål en del hantering och står stadigt och snyggt i bokhyllan. Om du har en. En inbunden bok luktar ny bok och lansering. Det är en sån som författarna brukar signera på bokmässan eller till jul ute i butikerna. Den lämpar sig mindre väl som kvällslektyr i sängen. Med sin tyngd tröttar den ut armarna och slår blåmärken i näsan eller pannan när man somnar. Men texten är stor och tydlig.

Hybriderna storpocket och danskt band

Ute i Europa och i andra länder ännu längre bort gillas storpocket som en just precis det det låter, en bok i samma storlek som en inbunden, nästan i alla fall, med mjuka pärmar. Den har samma trevliga lättlästa storlek på texten men väger inte lika mycket som en inbunden och tål inte heller omild behandling på samma sätt som en inbunden. I många länder är det det formatet som första utgåvan har. Där kommer det inte någon inbunden alls. Storpocketens fördel är ofta priset som är lägre än inbunden, ibland så billig som under en hundralapp om det är tillbud.

Danskt band, alltså inte dansband, är en slags kompromiss mellan storpocket och inbunden, stadigare, inte lika vibblig som storpocketen, ofta lika dyr som inbunden. Ingen bokjacka som går att klä av den med. En sällsynt varelse i den svenska bokhandeln.

Fickanpassad Pocket med myrtext

Det klassiska semestersällskapet. En liten nätt bok med mjuka pärmar som nästan passar i den där fickan, tryckt på återvunnet papper som ibland känns som om det ska håra av sig och med en krympt text som är så pass liten att de av oss som ser sämre får akut huvudvärk och fler rynkor efter några sidor. Tål inte mycket varken sand, drinkar eller saltvatten och får snabbt krulliga hundöron. Luktar för det mesta inget vidare som nytryckta. Men, knäcker inga näsben i sängen. Ges för det mesta ut när den nyutgivna bestsellern i inbundet fyllt mer än sex månader eller ett år. Gärna lagom till sommarsemestern.

E-bok till mobil eller läsplatta

Går att köpa som fil på nätet, över hela jordklotet. Vilket gör utbudet enormt och brett. Eller att tanka ner i din mobil eller läsare från en streamingtjänst som du troligen prenumererar på för knappa två hundralappar i månaden och som innehåller tusentals titlar av all sköns typ och kvalitet. Om du prenumererar så får du hålla dig till de titlar som tjänsten behagar ha hemma. Men den stora fördelen är att författarnas back-list, alltså de böcker som de gett ut tidigare och som kanske inte längre går att få tag på i butikerna, går att komma åt. Även äldre författare som inte längre ges ut i fysiska böcker kan finnas som e-böcker.

Luktar inte, slåss inte, tar inte plats i bokhyllan. Å andra sidan pryder de inte hyllorna i ditt bibliotek. Läser du i mobilen får du samma huvudvärk och rynkor som med pocketen. På en platta blir det så mycket behagligare och kan till och med ha blädderprassel när du vänder blad. Ah! Nackdelarna är att det är svårare att hitta tillbaka till stället där du annars satt ett hundöra eller att anteckna i marginalen. Faktaböcker … nah.

Ljudbok att ladda ner eller streama

Ljudboken tar över världen heter det. Och kanske är det så det blir? Både vuxna och barn lyssnar allt mer. Samma som med e-böcker att de går att ladda ner eller streama och att utbudet är jättestort och att gammalt och nytt, uselt och fantastiskt finns sida vid sida. Och allt fler titlar ges ut enbart som ljud numera. Massor! Går att ha med sig lite var stans och innehåller inte samma risk när man lyssnar på en bok på gympasset eller springrundan som att ha en bok framför näsan just då. Funkar utmärkt som multitasking för den som gillar sånt. Kan bli lite förvirrat när man somnar och inte vet hur långt man lyssnat.

Men, så har vi det där med inläsaren då. Vem är det som läser bäst? Vem passar för vad och vem passar inte alls? Och hur blir det när bokslukarna börjar välja böcker inte efter innehållet eller författaren utan inläsaren? För om du envisas med att enbart lyssna på böcker som Stefan Sauk läst in så blir utbudet lite snävt. Kanske att det snart kommer att lösas med AI, en robotröst, som du själv kan välja. Han, hon, elak, snäll, sexig, osexig, norrlänning eller skåning kanske? Undrar hur roboten kommer att uttala vissa orter i Jämtland? Hmm …

Vad föredrar du?

Japp, det här är en marknadsundersökning. Rent amatörmässig. Vill du ha den nya boken av bästsäljarförfattaren i handen och gärna signerad eller går det lika bra med selleri och ljudbok? Vaddå signerad, vem bryr sig? Och vem bryr sig om författaren när det enda jag vill höra är Katarina Ewerlöfs ljuva stämma … Gärna med ljudeffekter och flera röster och lite hissmusik som paus.

Skriv en rad, berätta vad du tycker. Hur skulle du vilja att nya böcker ges ut? Kommer pappersboken att dö ut?

 

Happy writing

Ingrid

Jag har arbetat som lektör och coach i dramaturgi och historiebyggnad i ett flertal år genom Storydoktors och är självklart medlem i Lektörsförbundet. Flera av mina ”patienter” har blivit publicerade. Jag har också tidigare undervisat på Skrivarakademin i Göteborg. Jag har publicerat hittills fem thrillers i Göteborgsmiljö.

Vill du anlita mig? Kontakta mig på ingrid@ingridelfberg.se eller på Facebook.